torstai 25. syyskuuta 2014

Gluteiiniton päivä koulun keittiössä

Gluteeniton, gluteiiniton.. jälkimmäinen on vissiin se oikea tapa sanoa ja kirjoittaa mutta jopa ohjeessa se löytyy kirjoitettuna gluteeniton joka on niin yleistynyt puhutussa kielessä että on ihan ok. No se ja sama loppuenlopuks koska ainakaan mun tekstit ei tule keskittymään oikeinkirjoitukseen tai siihen missä pilkut pitäisi olla tms. Rapatessa roiskuu ja yritän keskittyä enemmän sisällöntuottamiseen josta myöskään ei kyllä tule mitään takeita.

Aiheeseen... Saatiin harjoitella rauhassa ja ainakin allekirjoittaneelle se on enemmän kuin tervetullutta näin syksyn pimetessä plus että yleensä keittiössä on semi kiire päällänsä sillonkin kun tietää mitä tekee. Pöytään nousi lasagnea, lindstöminpihvejä, currykanaa, erilaisia rieskoja ja sämpylöitä, raparperipiirakkaa, omenapiirakkaa ja sokerimunkkeja. Fiilis oli loistava ja porukka teki taas kerran töitä sydämellä. Lopputulos oli suussasulavaa.

Minä vs. Gluteiiniton kaalipiirakka..

Ensikosketus jauhoihin oli että tästä ei kyllä voi kun mielensä pahoittaa mutta kaalin ja sipulin hiljalleen kypsyessä sain uutta luottoa reseptiin. Reseptistä poiketen freesasin kaalia kattilassa ja lisäsin vettä joukkoon että saisin maut kunnolla muhimaan (myöhemmin siivilöitiin kaverin kanssa liemi talteen ja keitettiin toisen ruokalajin lisäkeriisit siihen ja ai että toimiiiiii). Eli kaali nyt sit ei ollut se mikä huoletti vaan se taikina. Kaksi piirakkaa eli puoli kiloa voita sulatettuna, heitin 6dl maitorahkaa, yhteesä 11dl kahta eri jauhoa ja leivinjauheet messiin. Massan sekoitus tasaiseksi ja huomasin tässä vaiheessa että koostumus jää melko vetiseksi. Kovalla luotolla eteenpäin kuitenkin. Jaoin massan kahtia ja taputtelin ne kahdelle leivinpaperille. Käärin leivinpaperit nätiksi paketeiksi ja jääkaappiin tekeytymään. Siivilöin kaalin ja laitoin sen jäähdytyskaappiin ja kaadoin itselleni ison kupin kahvia.

Jännä miten toi guteiiniton ruokavalio voi sotkea elämää. Lähinnä siten että en ole vielä montaakaan oikeasti hyvänmakuista tuotetta maistanut ja käsittääkseni tää hinnoittelu maistuu taas osaltaan rahastukselta...

Sitä massaa on sit ihan turha yrittää kaulimella vedellä.. taputtelee sormilla vaan ohkaiseksi levyksi. Itse tein silleen että jaoin massan kahdelle leivinpaperille joten sain taputeltua pohjan ja kannen erikseen, latasin kunnon kerroksen kaalimassaa pohjan päälle, kannen kanssa hieman taiteilua mutta onnistuin, voitelut munalla, seesaminsiemenet päälle ja uuniin.

Ja mitä minä uunista nostinkaan. Ihanan rapean piirakan josta laitan tänne huomenna kuvaa kunhan se on yön saanut rauhassa levätä. Ainakin tällä kokeilulla ja muiden annoksia maistellessa voin sanoa että gluteiiniton ei välttämättä tarkoita pahaa ja mautonta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti