perjantai 10. lokakuuta 2014

Syysloma alkakoon

Uskon puhuvani monen puolesta kun sanon että tämä vuodenaika on aivan mahtava. Ulkona liikkuessa voi oikeasti hengittää vapaasti. Ei ole liian kuuma eikä liian kylmä. Värit ovat aivan mahtavia tuolla ulkona eikä minua todellakaan haittaa vaikka kokoaika on vähän kosteaa ja vettäkin rimpsauttelee säännöllisesti. En varsinaisesti ole mikään ulkoilmaihminen mutta jos olisin niin tämä olisi sille otollisinta aikaa ehdottomasti.
Tänään oli viimeinen koulupäivä ennen syyslomaa ja harjoituskeittiön taululle oli ilmestynyt tehtäväksi jos jonkinlaista herkkua. Oli leikkeitä ja pihviä, erilaisia perunavaihtoehtoja ja omalle kohdalle tulikin uusi uutuus eli parsa. Valkoista parsaa ja vihreää parsaa tarkemmin sanottuna.


Ensituntuma tähän hyvin herkkään kasviin oli hyvin tunnusteleva ja varovainen. Molemmista puiseva kanta irti ja tuosta valkoisesta versiosta irroittelin vähän tarkemmin kuorta kun taas vihreästä parsasta oikeastaan tarvitsee vaan irroitella siivuja kuoresta sieltä täältä. Koska edelleen ollaan harjoituskeittiössä niin mahtavinta on päästä kokeilemaan ihan perusjuttuja ja makuja. Valkoiset parsat keitin ja hieman sormisuolaa päälle. Vihreät parsat jaoin kahteen osaan ja koska ne ovat herkempiä kypsymään niin päätin pyöritellä niitä vain pannulla. Toinen satsi meni ihan perus voissa ja toiseen satsiin freesasin sipulia ja valkosipulia kaveriksi. Viimeksimainittu arvatenkin oli minulle ja myös luokkalaisille se kaikista suunmyötäisin. Kaveriksi parsalle tein hollandaisen joka myös oli aivan uusi kokemuksena. Ensin keitin vedestä, valkoviinietikasta ja sitruunasta reduktion jonka jäähdyttämisen jälkeen lisäsin siihen muutaman kananmunan keltuaisen. Saostaminen tapahtuikin sitten vesihauteessa ja sepäs tapahtukin sitten todella nopeasti eli vimmattu sekoittaminen ja todella nätisti lämpöä seokselle että saadaan haluttu sakeus eikä keltuaiset kypsy liikaa. Loppu olikin perus majoneesi tyyppistä sekoittelua eli kirkastettua voita hiljalleen seoksen joukkoon rivakasti sekoittaen ja lopuksi maustaminen suolalla ja valkopippurilla. Helppoa hommaa kun yhtään pistää ajatusta siihen ja itsekkin ajattelin että teen tämän kerralla rauhassa oikein niin ei tartte sit kiireellä kusta ja tuhlata samalla aikaa. Lopputulos kaikenkaikkiaan erittäin positiivinen ja maukas.Ainiin... 16 päivää lähtöön :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti